Efter fjolårets hetta har allt fler svenskar blivit miljömedvetna – om än för en kort period. Trots det väljer vi många gånger att köpa nytt istället för att reparera, ett beteende som går emot de miljövänliga principerna vi tycks anse oss ha.

En stor del av den teknik vi använder oss av i vår vardag ses som förbrukningsvaror snarare än långsiktiga ägodelar. Med dyrare telefoner som släpps i nya modeller varje år är det konstigt att inte fler väljer att göra en iPhone service hos Phonehero istället för att köpa en ny. Många gånger är det inte särskilt stora uppdateringar mellan modellerna och då är det mer värt att åtgärda sprickor och liknande på sin nuvarande iPhone om man söker den där känslan av att ha en ny telefon.

För planetens skull

jordglobOm man påstår sig ha en miljömedveten livsstil gäller det att faktiskt se över sina vanor kring konsumtion utöver enbart resor och mat. Många svenskar har så kallad klimatångest, alltså att man är genuint orolig över den miljöförstöring som sker idag. Man oroar sig över framtiden och hur klimatförändringarna kommer att utspela sig. Men trots ångesten är det många som förbiser sitt kanske inte så miljömedvetna beteende. Det är helt enkelt, enligt många, lättare att köpa nytt istället för att ta sig tiden att gå till en reparatör. Eller som SN säger ”Svensken hittar till återvinningen, men inte till skräddaren”. Vi måste helt enkelt lära oss att ta reda på vilka möjligheter det finns att åtgärda och reparera fel och skador på våra ägodelar snarare än att slänga och köpa nytt. När det kommer till teknik kan du många gånger faktiskt spara stora summor på att gå till en reparatör istället för att köpa den där nya telefonmodellen. Vad som är ännu bättre är att du även minskar ditt koldioxidavtryck genom att avstå från att köpa nytt varje eller vartannat år, du gör alltså hela planeten en tjänst genom att reparera din iPhone.

Ändrat beteende

reparationNär det kommer till telefoner är marknaden lite speciell med tanke på att det frekvent släpps nya modeller. Tillverkarna sinsemellan vill ständigt bräcka varandra med coola finesser och så vidare, men många gånger är de faktiskt likvärdiga. Med nya modeller kommer också nya priser – priser som så gott som alltid sätter rekord i hur höga de är. I höstas släppte Apple sin nya iPhone Xs, men till skillnad från tidigare år verkar intresset ha mattats av något, i alla fall om man ska tro Expressen. För oss miljökämpar är det en vinst med tanke på att det någonstans visar på att folk inte längre faller i fällan att ständigt köpa nytt, särskilt med tanke på priset.

Hur ska man göra nu då? Det är inte särskilt komplicerat att bli ett mer miljömedvetet jag. Det handlar om att se över sina vanor. Tar vi exempelvis smartphones kan du försöka tänka på vissa saker innan du köper en ny, och då handlar det främst om huruvida den faktiskt är trasig eller om du bara vill köpa nytt. Är skärmen trasig är det hur lätt som helst att utföra en iPhone service på den, samma sak gäller om du tycker att batteritiden är dålig. Det mesta går faktiskt att byta ut.