Svenskarna lägger mycket pengar på sina mobiltelefoner. Det handlar inte bara om telefonen i sig, utan också om tillbehören. Det är säkert en och annan som har lagt ned lika mycket på dessa som på själva telefonen.

Det råder stark tillväxt i tillbehörsbranschen, om man med detta menar tillbehör till mobiltelefoner. Det går bra inte minst för näthandlare som Fyndiq.se och Phonelife.se, som båda säljer det mesta man kan tänka sig när det kommer till tillbehör för mobiler och surfplattor. Det går även mycket bra för de som säljer tillbehör till butikerna.

Ideal och deras konkurrenter

Kvinna lyssnar på musik utomhus.

Hörlurarna på bilden kommer inte från något av de märken som nämns i texten.

Ett sådant företag är Ideal of Sweden, som Breakit skriver om här. Företaget startades av två killar från Söderköping 2014, och har sedan dess varit nära att gå i konkurs tre gånger. Idag ser det dock ljusare ut. 2016 hade man en omsättning på 47 miljoner, och en vinst på fem miljoner. Inspiration kommer, enligt grundarna själva, från internationella modehus. I praktiken innebär detta att produkterna kan användas tillsammans, exempelvis genom att ett mobilskal kan fästas i en magnetisk hållare i bilen.

Ideal of Sweden deltog på mässan CES i Las Vegas 2016, och de var knappast ensamma om att vara svenska och markandsföra mobiltillbehör där. Andra företag i samma bransch, och från samma land, var Sudio, Ono Concepts, Zound, Vain Stockholm, Happy Plugs, De Func och Case Power. Allra populärast är skyddande fodral, vilket kanske inte är konstigt med tanke på att smartphones är dyra och relativt känsliga. På andra plats kommer hörlurar och på tredje plats hittar vi laddare. Dessa uppgifter är hämtade från den här artikeln i Svenska Dagbladet.

Den typ av tillbehör som har fått mest uppmärksamhet i Sverige är utan tvekan hörlurar, som tillverkas av bl.a. Sudio och Zound. De senare säljer också lurar under många olika varumärken, bl.a. är det de som har licens på att använda varumärket Marshall, som annars är förknippat med förstärkare. Lurarna från svenska tillverkare säljer bra, både här hemma och utomlands.

Hur bra är då lurarna? Det varierar en del. Här recenseras en modell från Sudio, som fått namn efter en svensk kung.