Något som pågår just nu runt om i landet är nedrustningen av kopparnätet som landsbygdens fasta telefoni och bredband går vi – och det är något som fått flera att höja kritiska röster.

svart-telefonAllt fler väljer bort sin fasta telefoni mot mobila lösningar skriver Dagens Nyheter, men bara för att man istället föredrar en mobiltelefon ska man inte tro att den fasta telefonin är helt bortkastad, även denna finns nämligen i moderna lösningar. Och det kanske är just vad som behövs nu i och med att landets största telebolag, Telia, är i full färd med att rusta ned och klippa kopparnätet som den fasta telefonin hittills gått på – något som fått flera att höja kritiska röster. Men vad ska man då använda istället? Ett tips är att läsa mer om IP-telefoni för hemmet vilket är något som bland annat företaget Cellip erbjuder, vilket man också kan läsa mer om på adressen https://www.cellip.com/fast-telefoni-privat/. Genom deras lösning kan man nämligen koppla sina vanliga telefoner till sitt bredband med en enkel adapter och så ringer man sedan via just IP-telefoni. Är man dock kund hos Telia kan detta vara ett problem.

Kritiken mot avvecklingen är stor

Även om det är många som vill ha mobila telefonilösningar i storstäderna, vilket är var man är mest positiv till mobilen, så är det många runt om i landet som vill ha kvar sin fasta telefoni och sitt bredband. En som till exempel uttalat sig om hur detta inte bara påverkar hans privata telefon- och internetanvändning är grisbonden Klas-Erik Andersson. I en intervju med Lantbrukets Affärstidning säger han att vad konsekvensen blir av Telias avveckling är att han inte kan driva sitt lantbruk – han är nämligen beroende av sitt bredband och alla vet att på landet så fungerar faktiskt inte mobilen lika bra som i storstäderna på grund av att det inte finns tillräckligt med master. Så att länsorganisationen för Hela Sverige säger till Sveriges Radio att man tycker att Telia dessutom har för bråttom med nedsläckningen är med andra ord föga förvånande. Enligt organisationen har man kokat ner det till två punkter:

  • Konsekvenser – landsbygden blir lidande i och med bristen på mobilmaster
  • Lösningen – vänta med nedsläckningen av nätet tills att bra lösningar satts på plats för alla och inte bara storstäderna.