Då och då händer det att tekniksakerna du äger går i sönder. Då kan din första tanke vara att köpa nytt, men det kan bli dyrt och då kan det vara bra att veta att det finns alternativ.

Du måste inte köpa en ny telefon om skärmen går i sönder när du tappar den. Idag finns det flera olika butiker som säljer reservskärmar som du kan byta själv. Det finns också batterier som du kan köpa och byta. Vill du inte försöka dig på att byta själv så kan du lämna in telefonen och få den lagad. Skulle inte telefonen gå att laga så kan du få ut en ny mobil på garantin. Att byta batteri i en mobil är inte lika lätt som det en gång var men det går att göra.

Ny dator eller reservdelar?

En dator är en annan teknikpryl som kostar en del pengar och om det skulle visa sig att ett grafikkort är i sönder så behöver du inte köpa en ny dator för det, du kan hitta billiga grafikkort på bland annat blocket. Skulle det däremot vara några fler delar i dator som är i sönder, kan du försöka lämna in den på lagning eller bara bestämma dig för att köpa en ny. Skulle en knapp på tangentbordet gå i sönder är det onödigt att köp en ny dator, om den är i perfekt skick annars. Ibland kan reparationen kosta mer än en ny teknikpryl. Du bör ändå alltid försöka laga i första hand innan du köper en ny teknikpryl.

Följande sker bör du göra om du märker att din pryl fungerar sämre:

  • Stäng av din teknikpryl och starta upp den igen. Fungerar den fortfarande inte som den ska, kan den vara sönder.
  • Undersök vad priset skulle vara för att få den lagad i jämförelse mot en ny teknikpryl.
  • Bestäm om du ska laga den själv eller lämna in den på lagning.

Om du har gjort alla de sakerna i punktlistan och kommit fram till att den bästa lösningen ändå är att köpa nytt, så kan du göra det.