Hur ser framtidens batterier ut? Och vilka är de bästa småbatterierna i ett stort, nytt test?

Varför köpa ny telefon när det oftast räcker med att bara byta ett batteri? Batterier är en bra uppfinning. Och det är tur att du lätt kan byta när det du redan har börjar bli gammalt och uttjänt. På https://www.batteriexperten.com/sv/artiklar/batterier/mobilbatteri/iphone/index.html hittar du massor av batterier till din iPhone.

Batterier i stort test

I ett stort konsumenttest i Göteborgs-Posten går det att läsa om hur billiga batterier fått bäst i test, för att de ger mest energi. Så det är faktiskt ingen poäng med att lägga pengar på dyra AA-batterier, en kamera, spelkonsol eller ljusslinga håller lika länge eller längre med flera av de batterier som är till lågpris. I testet jämfördes livslängd hos batterier, med olika typer av energiförbrukning. Låg förbrukning är den i tv-kontrollen, medelhög förbrukning är den i spelkonsollen, hög förbrukning är motsvarande den i en digitalkamera. Det är nämligen så att ett batteri kan vara designat att prestera bra vid en viss typ av förbrukning. Och bäst i test var faktiskt just billigare batterier, som kostade en tredjedel så mycket som de dyraste i testet. Men så länge inte batterierna används i väldigt energikrävande apparater så skiljer sig inte livslängden särskilt mycket åt, i energikrävande digitalkameror däremot, där är skillnaderna större.

Framtidens batterier kan lösa många problem

I Dagens Nyheter går det vidare att läsa om hur forskningen söker efter ett framtidens superbatteri. Det skulle kunna göra att elbilar kan köras längre utan laddning, skapa en stabil och fossilfri elförbrukning och att en rad andra teknikgenombrott skulle kunna förverkligas. Litiumjonbatterier har utvecklats länge och många tror nu att denna typ av batteri har nått sin maxgräns för vad den klarar av, det gör att man måste börja snegla på andra, mer energieffektiva lösningar. Man behöver ett materialbyte helt enkelt, och en del har börjat titta på fastfasbatterier.