En av 1900-talets stora innovationer är telefonin. Det är ett område som fortsätter att utvecklas i snabb takt, och därför kan vi inte riktigt veta vad som kommer att hända i framtiden.

Telefonins historia i Sverige är spännande, och spänner från Stockholm Bell Telefonaktiebolag till telefonilösningar från Soluno. Telefonaktiebolaget startade hösten 1880, och Stockholm blev snabbt en av de mest telefontäta städerna i världen. Det kanske inte förvånar någon idag, när Sverige är ett land där vi är snabba på att plocka upp trender och anamma ny teknik. Men vid denna tid såg inte landet ut så.

En anledning till att det gick så snabbt var kanske att Stockholm var en liten stad vid denna tid, betydligt mindre än idag, men att det trots detta snabbt uppstod en konkurrenssituation. Bara tre år senare startade ytterligare ett bolag, Stockholms Allmänna Telefon AB, skriver Tekniska Museet på sin sajt. Sverige var också ett av de första länderna i vilket man började tillverka telefoner, och LM Ericsson & Co tillverkade den första bordstelefonen.

Mobiltelefonen uppfinnsEricssons huvudkontor i Kista

Entreprenören Lars Magnus Ericsson försökte också uppfinna en telefon som kunde användas när man befann sig på bilresa. Ericssons fru Hilda bistod honom i arbetet. Telefonen fungerade så här:

Paret monterade helt enkelt en telefon i en bil, parkerade intill en telefonledning och medan Lars Magnus vevade runt generatorn som drev telefonen stod Hilda med två stavar, långa som fiskspön, och krokade dem över ledningen så att en signal nådde telefonisten på närmaste telefonstation. Det fungerade, när bilen stod stilla.

En sak som många stör sig på är att mobiltelefoner är inställda för att användas av högerhänta. Har du en Android-mobil är det dock enkelt att åtgärda detta. Läs här om hur du gör om du är vänsterhänt och använder en Android-enhet.