Det borde vara så att telefonerna blev tåligare och tåligare i takt med att de utvecklas och samtidigt blir väldigt mycket dyrare för varje år och varje lansering som kommer, men det är dessvärre inte så.

 

Det är verkligen ett guldläge för alla olika typer av mobiltillbehör, som vi skrivit om tidigare. Detta inte minst på grund av att mobilerna spricker sönder vid minsta fall. Särskilt de allra nyaste och dyraste varianterna, av både Apple och Samsung.

 

Ömtåliga, dyra telefoner

I en artikel i Mobil.se går det till exempel att läsa om ett tålighetstest på den senaste mobilen från Apple, iPhone X. Det visade sig att falltester, som när en mobil faller 1-2 meter mot hård yta, är tydliga i sitt resultat. Och den nyaste telefonen från Apple är en av de ömtåligaste som någonsin testats, alltså glaset spricker väldigt lätt. Även Samsungs senaste mobiler har visat sig ge rätt så dåligt resultat i tester, särskilt när försäkringsbolaget Squaretrade:

 


Det som är extra bekymmersamt är att priset för reparationer är skyhögt, trots att mobilen redan är dyr och konstruerad på ett sådant sätt att den spricker i alla ändar. IPhone X har till exempel ett tunnare skal, en dyr skärm av Oled-typ, som såklart är dyrare och svårare att byta ut. Bra, säkerligen, men också ömtåligaste någonsin som försäkringsbolaget Squaretrade har testat, enligt egen utsago. Det är med andra ord väldigt viktigt att ta hand om sin telefon och köpa skal som dämpar fall med gummi, läder eller plast. Samt fodral för den som är extra rädd som just skärmen och vill undvika alla typer av skador, som sprickor och repor. Kameran kanske blir bättre och minnet likaså, apparna fungerar snabbare och det finns en hel del nya funktioner – men tåligheten ligger inte överst på listan av prioriteringar när Apple eller Samsung tillverkar och designar sina mobiler.